ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΕ ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Μετάβαση στην αρχική σελίδα ΣΥΡΙΖΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
http://syrizacorfu.blogspot.gr

25/9/09

ΣΥΡΙΖΑ: Άξονες πολιτικής για τις Μικρές και τις Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις

  • Θύματα της οικονομικής κρίσης, θύματα της ταυτόσημης οικονομικής πολιτικής των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας, είναι οι 900.000 Μικροί και Πολύ Μικροί Επιχειρηματίες στη χώρα μας. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας: στο εμπόριο, τις υπηρεσίες, τον τουρισμό, την μεταποίηση, τις νέες τεχνολογίες. Που συγκροτούν τον κοινωνικό ιστό. Συμβάλλουν στην ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο. Στηρίζουν την απασχόληση με 2.340.000 θέσεις εργασίας.
  • Οι επιχειρήσεις αυτές ζουν με το άγχος του λουκέτου. Υπό την πίεση των μεγάλων συγκροτημάτων, Πολυκαταστημάτων και Εμπορικών Κέντρων. Με μείωση του τζίρου, αδυναμία χρηματοδότησης, ακάλυπτες επιταγές, ανηλεές κυνήγι από της Τράπεζες και τον «ΤΕΙΡΕΣΙΑ». Μια ανοίγει και δύο κλείνουν!
  • Δεν μπορεί να νοηθεί έξοδος από την κρίση χωρίς μέτρα στήριξης των Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων. Χωρίς μια ασπίδα κοινωνικής προστασίας που θα τους επιτρέψει να λειτουργήσουν, να συμβάλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην τόνωση της απασχόλησης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει δέσμη συγκεκριμένων, αναγκαίων, άμεσων και εφικτών μέτρων για τη στήριξη των Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων.

Τα μέτρα αυτά προβλέπουν:
  • Ίδρυση Τράπεζας Ειδικού Σκοπού, με πλήρη δημόσιο έλεγχο, η οποία θα χρηματοδοτεί με ευνοϊκούς όρους τις Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές, και θα διαχειρίζεται τα εθνικά και κοινοτικά προγράμματα που έχουν προσανατολισμό τις Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις και τους Επαγγελματίες.
  • Άτοκα δάνεια για τις Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη, με εγγύηση 100% των δανείων αυτών από το Ταμείο Εγγυοδοσίας και το ελληνικό δημόσιο.
  • Αντικατάσταση του ανάλγητου «ΤΕΙΡΕΣΙΑ» των τραπεζιτών από μια Δημόσια Υπηρεσία, με αποκλειστικά κοινωνικά και αναπτυξιακά κριτήρια.
  • Ουσιαστικοί περιοριστικοί όροι στη λειτουργία των Εμπορικών Κέντρων και Πολυκαταστημάτων και αυστηροί περιορισμοί στην αδειοδότηση νέων.
  • Υποστήριξη συνεργασιών Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων γύρω από τον κλάδο του τουρισμού.
  • Ενίσχυση των Μικρών και Πολύ Μικρών μεταποιητικών εξαγωγικών μονάδων, με στόχο τη στήριξη θέσεων εργασίας στην Ελλάδα.
  • Κρατική κάλυψη των ελλειμμάτων του Οργανισμού Ασφάλισης Επαγγελματιών και Εμπόρων (ΟΑΕΕ). Διαμόρφωση της σύνταξης στη βάση των 10 καλύτερων ετών ασφάλισης. Χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ στο 0,62% του ΑΕΠ. Πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • Δημόσιος έλεγχος των Τραπεζών. Συγκρότηση δημόσιου πυλώνα από την Εθνική Τράπεζα, την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με τον πλήρη δημόσιο έλεγχό τους, ώστε το χρηματοπιστωτικό σύστημα να λειτουργήσει αποκλειστικά με νέα αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια ενάντια στη σημερινή τραπεζική κερδοσκοπία.
  • Πάγωμα για έναν, τουλάχιστον, χρόνο, χωρίς επιβάρυνση, των δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες των Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.
  • Τα ποσά των ακάλυπτων επιταγών να θεωρούνται ως ζημίες ούτως ώστε να μην επιβαρύνονται φορολογικά με εικονικά έσοδα που δεν εισέπραξαν και είναι αμφίβολο αν πρόκειται ποτέ να εισπράξουν.
Κέρκυρα, 24/09/2009
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: