ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΕ ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Μετάβαση στην αρχική σελίδα ΣΥΡΙΖΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
http://syrizacorfu.blogspot.gr

18/10/09

Θετικό το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο κόσμος της Αριστεράς στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ. Κινηματική και προγραμματική αντιπολίτευση στο νέο τοπίο.

Εκτιμήσεις και άξονες δράσης από την Νομαρχιακή Συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας

Συνήλθε την Πέμπτη 15/10 η Νομαρχιακή Συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας, προκειμένου να εκτιμήσει το αποτέλεσμα των εκλογών, το νέο τοπίο που διαμορφώνεται και τον προγραμματισμό για την περαιτέρω δράση του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό μας.
Εκτίμηση του αποτελέσματος
Το αποτέλεσμα συνιστά βαριά καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής της ΝΔ, που υπέστη συντριπτική εκλογική ήττα με το χαμηλότερο εκλογικό ποσοστό από την μεταπολίτευση. Η απόρριψη της συντηρητικής ατζέντας από την κοινωνία ωθεί το συντηρητικό χώρο σε βαθιά κρίση με άγνωστες ακόμα συνέπειες.
Το ισχυρό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ και η μεγάλη κοινοβουλευτική του πλειοψηφία, προήλθε ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης της ΝΔ. Ήταν περισσότερο μια ψήφος καταδίκης της ΝΔ και πολύ λιγότερο μια θετική ψήφος στο ΠΑΣΟΚ ως επιβράβευση της αντιπολιτευτικής πολιτικής του και του εναλλακτικού σχεδίου διεξόδου από την κρίση. Άλλωστε τέτοιο εναλλακτικό σχέδιο δεν κατέθεσε στην προεκλογική ατζέντα του.
Το ΚΚΕ παρουσίασε κάμψη σε σχέση με τα ποσοστά του 2007 και του 2009. Η ηγεσία του ΚΚΕ έχει μορφοποιήσει μια συγκεκριμένη πολιτική τακτική που απομονώνει τους αριστερούς από την αναγκαία ενωτική δράση τους. Οι εκλογές έδειξαν ότι αυτή η τακτική φτάνει στα όρια της. Οι κοινωνικοί αγώνες δεν ωφελούνται από την κοινωνική περιχαράκωση. Η προσπάθεια ηγεμόνευσης αριστερού χώρου μέσω της κατασυκοφάντησης των άλλων αριστερών δυνάμεων είναι αδιέξοδη και αναποτελεσματική.
Ο ΛΑΟΣ, αν και δεν κατάφερε να έχει τα εκλογικά οφέλη που προσδοκούσε, αύξησε την εκλογική του επιρροή, ασκώντας πίεση σε ακραίες συντηρητικές κατευθύνσεις στηριγμένες σε φοβικά κοινωνικά σύνδρομα. Φαίνεται και η αδυναμία τμήματος της κοινωνία που πιεσμένο αφόρητα και αναζητώντας λύσεις αναδιπλώνεται σε ακραίες δεξιές και λαϊκίστικες συμπεριφορές.
Οι Οικολόγοι-Πράσινοι σημείωσαν αύξηση των δυνάμεων τους, χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση λόγω του άδικου εκλογικού νόμου. Στις εκλογές διεκδίκησαν θετικά αλλαγές συμπεριφορών σε δημοκρατικό και οικολογικό επίπεδο αλλά προσπάθησαν να κερδίσουν υποστήριξη στη βάση μια ουδέτερης πολιτικής πρότασης, χωρίς αμφισβήτηση του πυρήνα του πολιτικού συστήματος. Αντικειμενικά υπάρχουν προϋποθέσεις συνάντησης μας και σε προγραμματικό επίπεδο και στο επίπεδο των κοινωνικών αγώνων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Δώσαμε μια μάχη υπό δυσμενείς συνθήκες, τόσο από τη συντονισμένη επίθεση αντίπαλων πολιτικών δυνάμεων όσο και από δικά μας λάθη και παραλείψεις ιδιαίτερα μετά από την κακή διαχείριση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών και τα όσα απαράδεκτα ακολούθησαν. Ξεπεράστηκαν όμως καταστάσεις που φαίνονταν αδιέξοδες και η γενική πολιτική παρουσία μας, το καλό κλίμα στο ΣΥΡΙΖΑ και η εκλογική παρουσία του Α. Τσίπρα βοήθησαν στο θετικό εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν συνιστά νίκη αλλά διαμορφώνει στοιχεία δυναμικής και παγιώνει πολιτικά το χώρο μας. Είναι ένα γενικά θετικό αποτέλεσμα, που δείχνει:
Την ανάγκη για ενωτική, ριζοσπαστική, σύγχρονη, προγραμματική Αριστερά.
Την επιμονή του κόσμου μας, που στήριξε αποφασιστικά, ακόμα και με πίκρα ή θυμό, το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ.
Την ανάγκη για κινηματική και υπεύθυνη κοινοβουλευτική αντιπολίτευση, με θέσεις και προγραμματικό λόγο.
Στην Κέρκυρα
Οι πιέσεις από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ με την προοπτική δεύτερης βουλευτικής έδρας και οι αντίστοιχες πιέσεις από το ΚΚΕ για την διατήρηση της έδρας του, διαμόρφωσαν ένα σκληρό εκλογικό πεδίο.
Η ΝΔ χάνει 6.230 ψήφους, κυρίως προς το ΠΑΣΟΚ και λιγότερο προς το ΛΑΟΣ, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό των ψηφοφόρων της απείχε.
Το ΚΚΕ έχασε τρεις ποσοστιαίες μονάδες και 2.500 ψήφους, παρότι πρόβαλε την προοπτική διατήρησης της βουλευτικής έδρας.
Εμείς συμπεριλαμβανόμαστε στους λίγους νομούς της Ελλάδας που αύξησαν το ποσοστό τους, παρότι είμαστε πίσω από τις πραγματικές μας δυνατότητες στο νομό. Από τους 13 Δήμους είχαμε αύξηση στους 7 και σε 6 Δήμους μικρή πτώση. Συνολικά είχαμε αύξηση στο Νομό 83 ψήφους (0,27 ποσοστιαίες μονάδες).
Βασικά συμπεράσματα
1. Ο κόσμος μας ψήφισε ενότητα. Υποστήριξε ένα ΣΥΡΙΖΑ χωρίς εσωστρέφεια και διαλυτικές διαμάχες. Κλειδί για το επόμενο διάστημα είναι η συζήτηση και τα ανοιχτά ζητήματα στο ΣΥΡΙΖΑ και το ξεκαθάρισμα της φυσιογνωμίας του.
2. Στο νέο πολιτικό τοπίο, αξιοποιούμε τις προτάσεις και τις 13 θεματικές ενότητες που παρουσιάσαμε προεκλογικά, στη βάση προγραμματικής αντιπολιτευτικής δράσης. Βγαίνουμε θετικά, με προβολή των θέσεών μας, και δεν περιοριζόμαστε σε μια στείρα αρνητική κριτική.
3. Προχωράμε σε άμεση επεξεργασία θέσεων για το Νομό και τα τοπικά ζητήματα, σε συνεργασία με μαζικούς, επιστημονικούς φορείς και τη τοπική αυτοδιοίκηση. Δυο σοβαρά ζητήματα που έχουμε σε εξέλιξη σχετίζονται με τις εξελίξεις στο περιβάλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (διαφαινόμενος ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΙΙ με αιρετή Περιφέρεια, κατάργηση της ΠΙΝ και νέο τρόπο εκλογής), καθώς και με την προοπτική αλλαγής του εκλογικού νόμου των βουλευτικών εκλογών με το «Γερμανικό» μοντέλο των μονοεδρικών που οδηγεί την Αριστερά σε μια απαράδεκτη μητροπολιτική έκφραση. Ανοικτά παραμένουν τα σοβαρά τοπικά θέματα, που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση των απορριμμάτων, το νέο και παλιό νοσοκομείο, την υδροδότηση (φράγματα), την αγροτική παραγωγή, το δικαστικό μέγαρο, τον άξονα Βορρά-Νότου, την ακτοπλοϊκή συγκοινωνία, το αεροδρόμιο, την UNESCO,τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ανεμογεννήτριες), τις νέες τεχνολογίες (ευρυζωνικότητα), κλπ… Απαιτείται υπεύθυνη γνώση των προβλημάτων, εξασφάλιση ευρύτερων συμμαχιών για την διαμόρφωση και διεκδίκηση στόχων για τα συγκεκριμένα τοπικά ζητήματα.
4. Στις προτεραιότητές μας είναι η αναβάθμιση της παρουσία μας στα Μ.Μ.Ε. και η διαμόρφωση ενωτικών μετώπων δράσης στους χώρους εργασίας.
5. Ξεπερνάμε τις αδυναμίες στην πολιτική μας συγκρότηση και δράση. Διαμορφώνουμε στο εσωτερικό μας ένα περιβάλλον που θα δώσει στην Αριστερά δυνατότητες να αλλάξει το πολιτικό τοπίο, ώστε να επηρεάζει καθοριστικά τις πολιτικές εξελίξεις στην κατεύθυνση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας που θα έχει τη σφραγίδα της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: