ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΕ ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Μετάβαση στην αρχική σελίδα ΣΥΡΙΖΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
http://syrizacorfu.blogspot.gr

30/9/09

ΛΙΑΝΑ ΤΣΙΡΙΔΟΥ: Ανοιχτή επιστολή στις γυναίκες της Κέρκυρας

Παρότι κάθε φορά οι εκλογικές αναμετρήσεις χαρακτηρίζονται σχεδόν από όλους κρίσιμες, ποτέ άλλοτε αυτό δεν ήταν τόσο αληθινό όσο σ’ αυτές τις εκλογές. Αυτές οι εκλογές σκιάζονται από την οικονομική κρίση, τη δραματική μείωση εισοδήματος για μεγάλα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας, την ανεργία και την επισφάλεια, την οικολογική καταστροφή, την αποδόμηση του κοινωνικού κράτους, την επίθεση ιδιωτικοποίησης στην παιδεία και στην υγεία, και αναρίθμητα άλλα προβλήματα, που μας κληροδότησαν οι κυβερνήσεις νεοφιλελεύθερης αντίληψης.
Μέσα σε όλα αυτά τα σοβαρά θέματα πνίγεται για άλλη μια φορά η συζήτηση σχετικά με την εκπροσώπηση των γυναικών. Πολλοί ισχυρίζονται – όχι πάντα καλοπροαίρετα – ότι δεν είναι δυνατόν να ασχολούμαστε με την εκπροσώπηση των γυναικών, ενώ ο κόσμος καίγεται. Όμως, δυστυχώς, ο κόσμος θα συνεχίσει για πολλά χρόνια να ταλαιπωρείται και να απειλείται από τις επιλογές του νεοφιλελευθερισμού. Άλλωστε μια από τις επιλογές του είναι και οι διακρίσεις εις βάρος των γυναικών, αφού η διαιώνιση και η ένταση των ανισοτήτων είναι κύριο χαρακτηριστικό του. Δεν είναι δυνατόν, λοιπόν, να περιμένουν οι γυναίκες να λυθούν όλα τα άλλα για να τεθεί και το θέμα της δικής τους συμμετοχής στα κοινά.
Μας λένε ακόμη ότι σήμερα η συζήτηση για τις ανισότητες των δυο φύλων είναι ανεπίκαιρη, ότι η ισότητα είναι πια γεγονός. Εμείς όμως γνωρίζουμε καλά ποιες είναι οι αδικίες και οι διακρίσεις εις βάρος μας:
  • Οι γυναίκες είναι το πιο φτωχό κομμάτι του πληθυσμού. Πρώτες σε ποσοστά ανεργίας, τελευταίες σε εισόδημα.
  • Στις πλάτες μας στηρίζεται, με διπλά και τριπλά ωράρια εργασίας, ό,τι η κυβέρνηση γκρεμίζει από το κοινωνικό κράτος: η φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων, των αρρώστων, των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
  • Εμείς είμαστε τα θύματα της βίας και της κακοποίησης, μέσα και έξω από την οικογένεια.
  • Οι γυναίκες, ιδίως οι αλλοδαπές, πωλούνται ή ενοικιάζονται για σεξουαλική εκμετάλλευση. Και κανείς δε μιλάει γι’ αυτό το αποτρόπαιο, σύγχρονο δουλεμπόριο.
  • Λειψή και η εκπροσώπηση του φύλου μας στη Βουλή. Στα 50 χρόνια, που οι γυναίκες έχουν δικαίωμα ψήφου, λιγότερες από εκατό γυναίκες πέρασαν την πύλη του Κοινοβουλίου. Αλλά, ακόμη κι από αυτές, ελάχιστες ασχολήθηκαν με τα προβλήματα των γυναικών.
Γυναίκες της Κέρκυρας,
Έχουμε στα χέρια μας τη δύναμη να αλλάξουμε τη ζωή μας, να διεκδικήσουμε αυτό που δικαιωματικά μας ανήκει.
Είμαστε η μισή κοινωνία.
Είμαστε το 51% του εκλογικού σώματος.
Ψηφίζουμε ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

  • Γιατί είναι το μόνο κόμμα που, από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του, αγωνίζεται για την πλήρη ισοτιμία και την απελευθέρωση των γυναικών σε όλους τους τομείς.
  • Γιατί είναι το μόνο κόμμα που θεωρεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία και σοσιαλισμός χωρίς απόλυτη ισοτιμία των δυο φύλων.
  • Γιατί είναι το μόνο κόμμα που πιστεύει ότι η διαφορά είναι πλούτος κι όχι δικαιολογία για διακρίσεις.
Μαζί με τις γυναίκες των κινημάτων, τις γυναίκες χωρίς φωνή και όλες τις γυναίκες που αγωνίζονται καθημερινά για την ανεξαρτησία και αξιοπρέπειά τους, παλεύουμε για:
  • Αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στο κοινοβούλιο.
  • Ανατροπή των αντιλαϊκών και αντεργατικών επιλογών του νεοφιλελευθερισμού που πλήττουν τις γυναίκες δυσανάλογα.
  • Κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα των δύο φύλων.
  • Πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα για όλες και όλους, ντόπιους και μετανάστες/ μετανάστριες.
  • Ανατροπή των πατριαρχικών δομών της κοινωνίας.
Η ΨΗΦΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ
Η ΨΗΦΟΣ ΜΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ
Λιάνα Τσιρίδου
Υποψήφια βουλευτής Κέρκυρας του
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: